INVITAŢIE

Societatea Academică de Medicină a Familiei organizează anul acesta, între 2 şi 6 septembrie, la Moeciu, Universitatea de Vară pentru Medicii de Familie, la care vă invităm cu plăcere să participaţi şi dumneavoastră.

La această Universitate de Vară ne-am propus să dezbatem o serie întreagă de probleme de mare actualitate şi de mare interes pentru MF, care, datorită evoluţiei extrem de rapide a fenomenelor, este obligat să desfăşoare o activitate de un nivel ştiinţific tot mai înalt.

Deoarece MF are în grija lui pacienţi de toate vârstele, inclusiv copii şi gravide, Universitatea de Vară va începe cu un curs de medicină materno-fetală, domeniu în care s-au obţinut o serie întreagă de rezultate remarcabile, care trebuie cunoscute şi aplicate şi de MF împreună cu obstetricianul.

Universitatea de Vară va continua apoi cu noutăţi privind îngrijirea nou-născutului, alimentaţia sugarului, tulburările digestive ale copilului, problemele legate de vaccinarea copilului şi acordarea primului ajutor (PALS).

Deoarece MF este o specialitate predominant clinică, cursurile vor continua cu importanţa clinicii şi a investigaţiilor paraclinice în MF. În acest sens, se va ţine un curs de EKG, de Holter şi de ecografie digestivă. Se vor discuta probleme actuale de pneumologie şi de alergologie. Universitatea de Vară se va încheia cu analiza problemelor legate de patologia vârstnicului, la care erup toate vulnerabilităţile acumulate de-a lungul timpului şi care fac din prelungirea duratei medii de viaţă o problemă foarte complicată a societăţii contemporane.

Universitatea de Vară îşi propune ca aceste cursuri să aibă un caracter deschis şi interactiv, adică să abordeze şi alte probleme decât cele semnalate mai sus, pentru a ne face o părere cât mai clară privind starea actuală a medicinei, precum şi starea actuală a MF de la noi din ţară.

De aceea, vă invităm cu plăcere să participaţi la Universitatea de Vară pe care o organizează SAMF, între 2 şi 6 septembrie, într-una dintre cele mai frumoase zone din ţară şi într-una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, aşa cum este începutul lui septembrie. Iar organizatorii se angajează să fie gazde cât mai bune. De aceea, probabil că va fi o întrecere foarte strânsă între organizatorii ştiinţifici şi organizatorii sociali ai evenimentului.

Vă aşteptăm cu drag!
Prof. Dr. Dumitru MATEI
Prof. Dr. Dumitru MATEI