PROGRAM STIINTIFIC

Curs 1: Curs Ecografie digestiva
Prof. Dr. Viorela Enachescu, Presedintele Societatii Romane de Ultrasonografie in Medicina si Biologie (SRUMB)
"Cele mai rapide, diversificate si frecvente indicatii ale ultrasonografiei sunt cele care vizeaza diagnosticul patologiei digestive, in principal patologia hepato-bilio-pancreatica individualizata sau corelativa si patologia tubului digestiv. Echipamentele ultrasonografice din ce in ce mai performante sunt dedicate aplicatiilor digestive in toate modurile ultrasonografice – conventional 2D, 3D, Doppler, elastografia, precum si ultrasonografia cu utilizarea produsilor de contrast. Daca pentru patologia parenchimatoasa hepatica si pancreatica examenul ecografic este tintit pentru confirmarea sau infirmarea unor supozitii diagnostice – ultrasonografia POCUS – pentru patologia tubului digestiv, tehnicile ecografice sunt din ce in ce mai rafinate, folosind dinamica tubului digestiv, frecventele inalte sau tehnicile combinate ecoendoscopice. Cursul prezinta principiile diagnosticului ultrasonografic si o bogata iconografie ilustrativa in principalele entitati din patologia digestiva."

Curs 2: Utilitatea electrocardiogramei in practica medicului de familie
Sef Lucr. Habil. Dr. Camelia Diaconu, Presedinte Uniunea Medicala Balcanica, specialist cardiologie, Sef Lucr. Dr. Mihaela Adela Iancu, specialist MF
"Vor fi prezentate notiuni de identificare rapida a tulburarilor de ritm, de conducere, recunoasterea si localizarea infarctului miocardic, vor fi comentate impreuna cu participantii numeroase trasee electrocardiografice intalnite in practica MF"

Curs 3: Curs si atelier practic PALS (Paediatric Advanced Life Support)
Conf. Dr. Mihai CRAIU
"Cursul cuprinde o prelegere teoretica si demonstratie practica pe simulatoare medicale. Din tematica: Recunoasterea insuficientei respiratorii si a socului – evaluarea cardiopulmonara; Fluidele, electrolitii si medicamente folosite in resuscitarea cardiopulmonara la copil; Tulburarile de ritm cardiac la copilul sub 8 ani; Scenarii BLS si resuscitarea copilului in afara spitalului; Abordul intraosos in resuscitarea pediatrica."

Curs 4: Curs Medicină materno-fetala (cum recunoaștem principalele malformații, consult genetic etc.)
Dr. Alexandru Matei

Curs 5: Feţii cu greutate foarte mică la naştere, o problemă extrem de actuală
Prof. Dr. Dimitrie NANU, Dr. Michaela NANU

Curs 6: Curs de ingrijire a nou-născutului și alimentația sugarului
Prof. Dr. Dumitru Matei
"Sfaturi practice privind ingrijirea nou-nascutului, importanta alimentatiei la san, principii de alimentatie artificiala; semne de ingrijorare la nou-nascut"

Curs 7: Antibioticoterapia in practica medicala
Prof. Dr. Emanoil Ceausu
"Antibioticoterapia poate fi curativa sau profilactica. Administrate in infectii, antibioticele nu actioneaza de sine statator, ci impreuna (in cooperare) cu organismul uman. Pentru utilizarea corecta si eficienta a antibioticelor in practica medicala, este necesar sa se gaseasca cele mai bune raspunsuri la o serie de intrebari, la care va raspunde si cursul din cadrul UVMF:

  1. Trebuie administrat un antibiotic?
  2. Trebuie efectuate investigatii bacteriologice?
  3. Ce antibiotic alegem?
  4. Monoterapie sau asociere de antibiotice?
  5. Este necesar si un tratament chirurgical?
  6. Cum se prescrie antibioticul?
  7. Cum se supravegheaza tratamentul?
  8. Care sunt cauzele persistentei sau reaparitiei febrei sub tratamentul cu antibiotice?"

Curs 8: Curs Recuperare vaccinala
Prof. Dr. Dumitru Matei, Sef Lucr. Dr. Adela Iancu
"Activitatea preventiva reprezinta o componenta importanta in practica medicului de familie, alaturi de activitatea curativa, de monitorizare activa a afectiunilor cronice, de activitatea de recuperare si de cea paleativa. Imunizarea este una dintre cele mai eficiente masuri de prevenire a imbolnavirilor. Programele de vaccinare au beneficii directe pentru copilul imunizat, dar si indirecte, prin imunitatea comunitara. Copiii care nu au fost vaccinati conform programului de imunizare ar trebui sa fie recuperati utilizand reguli pentru vaccinarea restanta, precum varsta minima pentru prima doza si intervalele minime intre doze. Planul de recuperare a vaccinarilor restante trebuie sa tina cont de schema anterioara de vaccinare, de varsta copilului, precum si de o serie de principii generale de recuperare vaccinala."

Curs 9: Curs BLS (Basic Life Support) in practica MF
Prof. Dr. Dumitru MATEI, Asist. Univ. Dr. Irina EREMIA (medic primar medicina de familie), Asist. Univ. Dr. Silvia NICA (medic primar medicina de urgenta)
"Cursul va cuprinde notiuni teoretice necesare medicilor de familie pentru diagnosticul stopului cardio-respirator si demonstrati practice în vederea mentinerii functiilor vitale ale pacientului pana la sosirea echipajului de urgenta. Noțiuni teoretice si demonstratii practice (grupe de 10 cursanți)."

Curs 10: Curs Tratamentul dietetic în diaree și recuperarea dupa boli diareice
Prof. Dr. Dumitru Matei, Sef Lucr. Dr. Adela Iancu
"Concepte actuale privind tratamentul dietetic in diaree, etapele de rehidratare la sugar și copilul mic, greșelile frecvente in alimentatia sugarului, prezentari de cazuri clinice"

Curs 11: Mecanismele epigenetice ale patologiei la vârsta a treia
Prof. Dr. Adrian Restian

Curs 12: Boala arterială periferică a membrelor inferioare
Sef Lucr. Habil. Dr. Camelia Diaconu, Presedinte Uniunea Medicala Balcanica, specialist cardiologie, Sef Lucr. Dr. Mihaela Adela Iancu, specialist MF
"Se vor prezenta actualitati privind factorii de risc, elementele de diagnostic, diagnostic diferential, clasificarea si managementul bolii arteriale periferice la nivelul membrelor inferioare, precum si efectuarea screeningului în cabinetul medicului de familie. Vor fi comentate diferite cazuri clinice intalnite in practica MF."

Curs 13: Particularităţi în alimentaţia prematurului
Dr. Valeria HERDEA

Curs 14: Vaccinarea – între beneficiul actului vaccinal şi riscul de îmbolnăvire prin boli infecţioase cu risc vital
Dr. Valeria HERDEA

Curs 15: HTA şi riscul cardiovascular în practica MF
Asist. Univ. Dr. Laura Maria CONDUR

Curs 16: Tulburările cognitive la pacientul vârstnic – posibilă urgenţă în cabinetul MF
Asist. Univ. Dr. Laura Maria CONDUR

Curs 17: CAZURI CLINICE COMENTATE
Toti lectorii